Saturday, November 19, 2011

Perjalanan penyusuan Danish

Nak story pasal susu pulak.. Seriously, lepas lahirkan Danish, saya memang banyak membaca.. Membaca tentang teknik , kebaikan, proses.. Segalanya tentang penyusuan.. Saya cuba nak bagi yang terbaik. Saya nak susukan dia sepenuhnya.. Sebab saya yakin saya boleh..

Saya lahirkan danish secara operate. So, pada hari pertama dan kedua, Danish dibawah jagaan nurse..Danish dah rasa susu tin pada hari pertama. Tp dalam masa yang sama, saya tetap susukan dia. Tapi tak kerap sebab masih rasa letih, sakit. Nak jalan pon agak payah.. Dengan tiub kencing tak bukak lagi.. heh..

Hari kedua saya kerap menyusukan dia, alhamdulillah, susu saya dah mula banyak..
Saya teruskan sehingga habis pantang.. Masa ni, saya akui saya memang buat silap besar, saya tak buat stok..

2 minggu sebelum masuk kerja baru saya mula perah dan simpan. Pada masa ni juga saya kenalkan Danish dengan puting botol.. Siang saya guna botol, malam saya Bf.. Alhamdulillah bila dah masuk kerja dia dah tak da masalah nak menyusu.

Waktu tu saya tinggalkan Danish dengan pengasuh. Bab ni memang saya rasa kecewa.. Pengasuh tak menyokong susu ibu..(Maybe saya kena buat 1 entry baru tentang ini).

Lepas 8 hari, suami ambil keputusan nak tinggalkan anak kat kampung.. Keputusan saya nak benti kerja jaga anak..haha..(Teruk betul).. Masa kat kampung , setiap 2 hari saya akan balik untuk hantar stok susu. Alhamdulillah, saya dapat sokongan penuh dari keluarga..

IMG-20110921-00146.jpg

Untuk Danish

Danish tinggal kat kampung 2 minggu.. Lepas tu saya dapat pengasuh baru.. Alhamdulillah nenek ni baik sangat.. (Saya kena sentiasa pk +ve, kalo asik pk yang tak baik, memang tak boleh buat kerja). Nenek uruskan susu Danish dengan baik sekali..

Kat tempat kerja saya mengepam 3kali.. Saya dapat bawak balik 15 - 18oz.. Bila danish menyusu, yang sebelah lagi saya pam, dalam kereta saya pam, kat rumah saya pam, tengah malam saya pam, (ish bila baca semula, kerja saya asik mengepam je..)
Dan sekarang saya dah dapat buat stok lagi..
Penah saya kehabisan stok sebab susu saya kurang, Ya Allah susahnya hati.. Macam-macam saya usahakan..alhamdulillah berjaya.. Saya tak ambil apa-apa supliment.. Saya cuma amalkan meminum air rebusan longan kering dan kurma merah..

Saya sentiasa berdoa, semoga Allah berkati saya, permudahkan dan lancarkan usaha saya serta murahkan rezeki untuk anak saya. (Banyaknya saya)..hehe :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

1 comment:

apa kata kamu