Thursday, December 24, 2009

:: mau cuti... ::

Yey..da ada orang yang sudi nak ganti waktu kerja aku....
so aku amik kesempatan nak menghabiskan kesemua cuti yang ada..

Sedeh nya, blog ni pun akan sunyi tanpa post baru selama seminggu..


Oleh kerana tuan punya blog da meroyan nak gi cuti2 malaysia..

Jadi blog ni pon ikut bercuti..

InsyaAllah, nnt akan post entry baru mengenai persiapan wedding aku nnt..

..

...

............

...
....


owh..Tetiba aku teringat kenangan nih..boleh ulang semula ke moment 1 nih ?hee


p/s: selamat bercuti ya kawan2..

Sunday, December 20, 2009

:: Bunga Pahar ::

Barang hantaran masih belum dibeli lagi..
sedangkan masa cepat sgt berlalu..
Sekarang ni aku tgh gigih buat kerangka bunga dip..
Untuk dijadikan punga pahar mungkin kuantitinya 100..
buat teman2 yang hadir.. untuk diberi pada pihak lelaki lg..
Ya Allah sempat ke aku selesaikan semuanya ni..
Mujur bunga pahar untuk majlis khatam AlQuran da siap..

Memandangkan masa da suntuk,
aku hanya buat bentuk simple saja..

ni rangka dip yang aku da buat..
kalau dicantum mungkin baru selesai utk 60 kuntum bunga je..
hush..kene berusaha lagi nih...

Opss... tema sudah tentunya orange..

Setelah penat merayau2 minggu lepas, akhirnya jumpa kat SSF benda nih..
nak cari dalam kuantiti yang banyak punya pasal..
kat Kedai bunga reben xda colour nih..

erm usaha siapkan ni dulu.. nnt senang, xyah nak adap lagi kan..



akhirnya.. berjaya siapkan untuk 200 batang bunga pahar..
sukaa gile..

owh.. saje nak cerita...
abg ngah aku teruja sgt tengok aku bawak benda2 nih datang umah dia..
pelik agaknya tengok aku berdawai2 , lengkap dengan playar , cutter semua bagai....
Aku bagitau nak buat bunga,, pelik semacam dia pandang aku..
ala releks la bro...
last dia paksa jugak aku buat bunga nih 1, semata nak puaskan hati dia..
puas aku cari lidi.. hampeh.. xda..yang jumpa straw... dek kerana sayang kan abang, aku tunaikan jugak permintaan dia tu.. kang sia2 xlena pulak dia tdo malam tu..
so ni la hasilnya..
.........
...
..
..
..

ambik ko, dengan straw colour orange, reben warna kuning...
hantam je, janji dia puas hati..mujur ada lebihan dip nih..
..
..
dan dengan lenanya abang aku tdo malam tu.. sib baek cakap cantik.. kalo x.. siap la.. :)

Friday, December 11, 2009

::Pelamin ::

Last week berkesempatan gi jom heboh biarpon da lewat...
Jadi da alang2 sampai sana terus tuju booth "ekin wedding market"..

Sekarang ni memang mood kawen tgh melanda..

so layan...

Pelamin yang sangat simple dan menarik..
Merah itu menawan kan..


Aku cukup teruja kalo dapat pelamin macam ni..
bentuk kubah.. sweet kan..



berminat utk buat pelamin nikah macam nih.. tp buat sendiri jerk..
Tetap mahu berjimat..hee..


kerusi tang yang ni pon menawan kalbu.. cantikkan kan..

Monday, December 07, 2009

:: giler ::

Alamak.. apsal semua bloglist kat tepi2 ni xde..
jenuh da, refresh ,save as n open balik..
tp ttp cam hampeh...
adohai... tolong..
ada sesiapa ke yg tau ngape jadi mcm nih..
mentang-mentang da lama x post entry baru.. wat hal plak..
siutt la..
tensionnye..

Sunday, November 29, 2009

:: Ceria itu Bahagia ::

Abaikan tajuk entry kali ni..tapahapa..

Apa korang rasa kalo tengah seronok2 berkumpul ,
borak2 ngn family tetiba tgk jam korang kena blah??
Sangat la malas kan..

nak nye cerita yang diborakkan tu tgh hot..memang rasa malas nak angkat bontot..
Macam tu la aku td..

Sejak dari hari jumaat , aku berulang dr tg malim ke opis nih..
Kebetulan hari ni keje malam..jadi masa untuk melepak kat umah amatla panjang..
siang td sempat jugak gi Jackel Tanjung Malim,
igt nak beli kain ela untuk keluarga aku pakai masa wedding aku nnt..
Belek sana, belek sini, sudahnya x beli pon..
Ada yang berkenan , xcukup ela pulak..
Tak berbaloi sungguh..
Ikutkan memang tiap2 minggu abang and kakak aku balik kg..
Tp xserentak .. Aku jarang ada kalo time berkumpul ni..
Dapat cuti sabtu , ahad pon 2 bulan skali..

Oleh kerana td semua ahli keluarga aku ada,
abah aku wat meeting keluarga..
sangat seronok kalo time berkumpul2 macam ni..
Gelak tak ingat.. yang jadi mangsa usikan da tentu la aku..
Bagi sesiapa yang ada masalah, perlu cerita..
Mana yang boleh tolong, kami sepakat akan membantu..
Kali ni wedding aku yang jd topik utamanya..
Macam2 yang dorg bincang.. aku dengar je..
Mengenai budget makanan, sewa khemah, jemputan segala..
Rasa terharu pon ada jugak, semua ambik berat..
Tp aku xdapat nak tggu smpai habis..

Terpaksa berangkat nak gi keje..


Sedih ada, excited nak tau cerita lebih lanjut pon ada..


tp..

xsangka.. aku terima mes ni masa baru sampai opis td....


" jangan risau, kita akan sambung bincang pasal kawen ko kat PD nnt.. family trip ujung taun "
- abg ngah

nampaknya kena apply cuti ni.. tp apsal tak mention lak tarikhnya...
Nak kena selidik nih..

Add Video

Keluarga besar kami.. Tp ni baru sebahagian je..
Masih ramai yang tiada dalam gambar..



erm....




eh...

...



..



..


upload sket muka special dalam family kami..
..
jeng..jeng.. jeng



Mohd Thaqif Solihin

Budak ni sebuk nak tiru gaya orang.. ni dia ikut cara aku..
tudung, tpt duduk semua nak sama.. Siap ckp lagi, "adik nak ame ( sama) macam acik.."

Friday, November 27, 2009

:: Selamat Hari Raya Aidil Adha ::

Hari ni sekali lagi aku beraya kat opis..
tp xterasa sgt sbb aku keje ptg..
datang keje pon dr umah..
sempat jugak bungkus rendang, kuah kacang , lemang dan nasi impit..
sekurang2nya wujud jugak la mood raya..



Posing bukan main sakan..
last2 cable camera si shahrul ni tinggal kat umah pulak..
menung la jawabnya..




..
..




tp xkira la



gambar aku masa majlis nikah kawan baik aku Hawa.. entry ni akan menyusul kemudian..

1 cukup..nak sambung buat keje pulak..

kang sia2 dapat email xdiundang..

Saturday, November 21, 2009

:: Dulang Hantaran ( UPDATE )::

UPDATE

*****************************************

Hari tuh aku da janji nak post gambar dulang hantaran yang aku beli tu..
dengan rendah hatinya,



ni dia...












dekat skit..













Aku x berkesempatan nak amik dr semua posisi..
da kelam kabut sgt td.. dulang ni tdk la terlalu kecil.. Untuk yang kreatif aku rasa mungkin senang je kot bagi korg utk gubah..

Tp aku nak minta maap sgt2 ngn korg..
bila aku belek2 menda alah ni... jauh berbeza dengan pic yg aku post hari tuh..
KETARA ok.. jadi aku minta maap bebanyak..


** aku amat memerlukan idea dari kalian.. masih terpk2 nak gunakan bunga hidup atau sebaliknya.. tolong ya...

*****************************************************************

Sebenarnya , untuk persiapan kawen ni aku xtau nak mula dari mana..
sudahnya, dlm banyak2 benda blh yang ni pulak terlintas kat fikiran..


Mengenangkan kat kg aku x ramai mak cik2 yang ada dulang hantaran tembaga dan
lg 1 wedding aku pulak bulan 6, time cuti sekolah,

makanya pencarian utk dulang hantaran perlu lah bermula dari sekarang..



Jadi aku da ty kat mak cik aku.. jawapan dr makcik aku sungguh la mengecewakan..
Xper la aku xkesah la sgt kan, sbb dulang memang jarang lekat kat dia..
Ada je customer yg sewa awal2..





So aku ty pulak mak mertua abg aku,
sbb masa bertunang hari tuh aku gunakan dulang mak cik nih..
sungguh pon bulan 6 tu lambat lagi,
aku xsangka pula da ada org booking awal2..
adoohai.. sungguh la sadis..
Lagi aku xsangka , salah seorang nya ialah Mak En Ajid..
ambik ko, nak kata apa, tu la salah satu masalah kawen sekampung..haha
Perancangan awal dr aku tu weh..


Da terang2 yg nak guna tu bakal mak mertua, xkan nak berebut pulak kan..
paham sendiri sudah la..


Kebetulan , hari tu da berpeluang gi nilai..
aku bli dulang hantaran 7 biji.. (betul ke biji )


Gambar aku xsempat nak snap..



tp lebih kurang macam ni..


tp ada bezanya.. yang aku beli tu besi.. corak n warna sama ngn gambar ni..
Lagi 1 bezanya, yang aku beli tu berkaki..




pic from warnawanie

aku rasa mcm jimat je guna dulang macam ni..

xperlu nak buat alas segala .. just letak bunga je..




esok aku nak balik kg, kalo teringat aku snap gambar dulang yg aku beli tu eh..

blh jugak aku dapatkan pandangan dari korang..


k.. nanti sambung lagi.. ngantuk siut..haha..

Sunday, November 08, 2009

:: cantik ke dengan ORANGE ?? ::

akhirnye..

setelah lama mengabaikan blog ni...



entry kali ni aku cerita skit pasal tema wedding aku nnt..


jeng..jeng..jeng..



.....


...




..






..






colour ni ok ke?? ORANGE..

maybe aku akan combinekan dengan putih dan hitam..



aku tertarik pulak dengan combination 3 warna ni

sebabnya aku suka warna putih..


paham2 je la , kulit aku ni dah la gelap..

memang xkena langsung kalo aku nak gayakan baju warna HITAM atau ORANGE tu kan..

masih terpk2 lagi.. ni da tahap xmampu.. aku memerlukan pandangan dari korang pulak...


hasil carian aku warna HITAM memang nmpk menarik..

seperti kat bawah ni ..






Eh apsal lak tetiba ada spiderwoman neh.. rosak majlis kalo pengantin pakai baju tu..kan..




ok.. apa pendapat korang?? ok x?

pada aku, warna hitam ni nampak menarik..




Utk letak door gift.. kalo rajin boleh je buat sendiri kan.. isi dalamnya maybe boleh gula / muffin atau nak orange sgt blh jugak letak buah sunqist kan.. erm pk..pk..

pastu









Lilin ni blh letak kat meja makan atau dalam bilik kan??





Ada ke time makan beradap pengantin guna pinggan colour ni?? menyerlah siutt..
sekali pandang mcm pinggan ikea pulak..hee..




Bab baju pengantin dan pelamin..




aku dah decide nak buat warna putih je..




tp xbincang lagi dengan makcik aku..




Aku jatuh hati dengan gambar nih..






beruntung nye kalo ada flower girl gini..hee
berangan jap
ok.. akan bersambung lagi ye..
semua gambar ni aku search kat google jerk.. minta izin kalo tuan empunya masuk kat blog ni ye..

Sunday, October 25, 2009

:: .... ::

Entry kali ni memang xda tajuk..

aku da rasa mula rasa cuak,..

sepatutnya da patut pk pasal wedding..

insyaAllah, jika tiada halangan majlis akan diadakan pada bulan JUNE 2010..

tarikh belum ditetapkan..

persiapan belum dimulakan...

bila mau mula ni????





hish.. mau kawen ka xmau ni.. hee..

Friday, October 16, 2009

:: Apsal xder langsung Entry Raya::

Sebabnya.. raya lepas aku keje..
Jeles seh tgk blog orang lain sakan bergambar ngn baju raya..
Aku....
Baju raya pon bawak gi umah orang kenduri..
Member wat umah terbuka..hampeh...
semua xdpt join.. sebab apa.. keje jugak..
Hari ni umah terbuka TM.. jugak x dapat join sebab..
Aku keje pagi.. abis keje 2.30, sedangkan majlis bermula 4 ptg..
melepas lagik..
..
..
nak kata apa lagi kan..
Tu la namanya TAK DAK REZEKI

Monday, October 12, 2009

:: Majlis Kawen ::

Bulan ni banyak betul jemputan kawen..
setiap minggu ada jemputan..

last week, aku pergi ke jemputan Pn yana..
di Bandar Tun Razak..



Da tentu la aku gi ngn En Ajid kan..

Xkira masukkan jugak gambar nih w'pon bukan backgroud majlis kawen..haha

ni terjadi sbb xder gambar En Ajid di umah orang kawen di bawah ni..



Selamat Pengantin Baru En Nizam & Pn Yana

kami sampai dorang da abis bersanding.. da nak makan pon..
haha.. xkira janji aku datang kan.. En Nizam (Jijie) ni siap ckp kat aku..

" sib baik ajid datang, kalo x aku bom dia "..

Jangan oii.. aku xkawen lagik..hahaha


Aku jatuh cinta sama deco meja makan dorang nih...
Cantik dowhh..



ermm.. canntikknye..


Dorang da kenyang makan.. aku suh dorg posing lak atas pelamin..

senyum... jangan x senyum..haha



Gambar aku ngn pengantin harus la ade kan..

pengantin lelaki xder.. syokkk sangat sembang ngn En Ajid..

lantak la korang..

Aku lagi....

Dan....




Ni yang dpt diselamatkan.. yang lain da kene rembat..

Kek Coklat yang sedappp ngn Gula2..

Thanks to Jijie & Yana atas jemputan kalian..

kami doakan semoga hubungan suami isteri ini kekal hingga ke akhir hayat..

Friday, October 09, 2009

:: cukupkah sekadar simpati????? ::

Aku dan Aziah

Dulu.. kami terlalu akrab.. Terlalu rapat..

berkongsi apa jua cerita.. segalanya...

sedey, gembira, suka duka...

tp...... aku xtau knape, da bertahun aku cari...

da puas aku menunggu..

kenapa kau perggggiiiiiiii

..........

....

...

..

..

.

seperti biasa , malam td aku dpt panggilan dr En Ajid..

tp lain benar butir bicaranya kali ni..

katanya nak pertemukan aku dengan insan yang da lama aku cari..

puas aku fikir, smpai 1 tahap En Ajid da xblh nak sorok..

dia nak bawa aku jumpa Aziah.. teman baik aku merangkap adik angkat En Ajid..

Ya Allah.. bersyukur aku atas pertemuan ini..

....

Tp kembalinya dia kali ni xseceria dulu..

bicaranya , tingkahlakunya , rauh wajahnya..segalanya da berubah..

Aku da mula terfikir sesuatu..seperti ada yang xkena..

Kami bawa dia keluar makan..

Puas dengar celotehnya..

3 tahun aku tggu saat ni..

3 tahun aku berharap utk dengar suara ni..

3 tahun aku simpan segala cerita utk aku ceritakan padanya..

tp........ setelah selesaikan makan..dia mula bersuara,

dengan nada perlahan dia minta maaf pd aku dan En Ajid sbb senyap tanpa berita..

Katanya 3 tahun tu dia pergi bersebab..

kerana xmampu nak menerima hakikat bahawa dirinya menghidap sakit

BUAH PINGGANG YANG KRONIK..

kedua- dua buah pinggangnya ROSAK..

bertahun dia menghabiskan masa di hospital..

katanya dirinya umpama patung..di cucuk jgn cakap..tebukan da blh dikira..

tahun lepas, tebukan di kiri dan kanan leher telah dilakukan..

katanya utk memasukkan ubat.. perlu dicuci setiap masa..

xmampu aku nak tgk kesan tebukan tu..

air mata da xmampu bertahan.. terlerai juga sudahnya..

katanya dia sudah kurus.. aku katakan tak, kau xkurus..

kau berisi.. sambil menggelengkan kepala,

dibukanya baju sejuk yang tersarung...

diangkat sedikit bajunya.. Ya Allah.. xmampu aku nak tengok..

ku lihat wayar dan seperti uncang aku kira ada diperutnya..

perutnya ditebuk.. setiap 4 jam dia perlu memasukkan glukosa kedalam tiub tu..

sakit.... amaaatt saaakkiitt...

dan katanya selepas setahun, dia dapat tahu menghidap DARAH TINGGI pula..

kepala sentiasa pening.. penah beberapa kali dia pitam..

Hingga 1 tahap dia pernah terkena SAWAN..

..

Ya Allah... tabahkan kawan ku ini...

Dalam keadaan sebegitu..

benar kata pepatah, ibarat jatuh ditimpa tangga,

ibu yang sentiasa disampingnya, peneman tidur, pendengar setia, tetiba menghidap strokk...

Dia da xmampu nak menangis, hanya berserah..

Abang dan kakaknya lah segalanya.. sanggup berkorban apa saja..

Dan sekarang dia menghidap SLE ..

ini yang aku dapat cari.. SLE bermaksud

Ia adalah sejenis penyakit kronik yang berlaku akibat kecelaruan sistem ketahanan tubuh atau rangkaian sel dan organ yang bertindak melindungi tubuh daripada serangan benda asing.
Sistem ketahanan tubuh akan menghasilkan antibodi apabila ia mengesan organisma yang memasuki tubuh dan antibodi ini bertindak mempertahankan tubuh daripada serangan jangkitan organisma itu.
Bagi pesakit SLE, antibodi yang terhasil menyerang sel-sel tubuh sendiri. Mana-mana organ di dalam tubuh pesakit boleh mendapat serangan, dengan menunjukkan gejala yang berbeza-beza.
Sekarang dia sedang menunggu laporan dr Doktor..
utk melakukan pembedahan pd kedua2 buah pinggangnya..
tp...
masih mencari penderma..
apa yang patut aku lakukan????
cukupkah sekadar aku katakan kesian padanya..


** aziah, aku doakan segalanya yang terbaik buat ko..
aku harap ko kuat,
walaupun aku xdpt baca apa yang ada dlm fikiran ko..
aku sayang ko..


with luv,
ieja"mcik

Monday, September 21, 2009

:: Aku mau raya lagik ::

Hari ni aku da mula keje..
jadinye aku bertolak dari kampung awal pagi td..
da gerak separuh jalan,
boleh lak en tunang col suh u-turn balik..
dia nak gak anta aku gi keje..
(ni kes xpercaya aku drive sesorg la nih..takut aku ngntuk..haha..)

jadinye terlewat smpai opis..
tu pon aku rasa en tunang da drive laju giler..
kami dr tol tg malim kul 7..aku smpai opis kat bangsar nih 7.30..
aku tngok meter 160 xlebih..aku pe lagi..
takut punye pasal, aku pejam mata last2 boley lak terlena..haha.. .
memang kuang asam jawa tol..sory la..cnfm xley buat teman langsung..
seyes aku mmg takut kalo naik kete laju.. kalo aku yg drive xper..
( siap la en ajid.. sok lusa smpai la surat cinta utk awak..tggu je la eh..)

Mak aku da siap bekalkan lemang, rendang utk bagi kengkawan makan..
sekali yg ada , xramai mana pon..
7 org jerk..tp ok la kecoh gak..
fara bawak kek coklat, azim bawak kuih muih..
makan ramai2 jadi seronok pulak..

Hari ni keje smpai smpai kul 2.30..
jd petang ni berkejar balik tg malim.
petang nih kami ada konvoi beraya kat umah kawan2 zaman sekolah dulu..
ni mmg aktiviti tahunan..
xsaba nye nak balik..
mau beraya lagik..
semalam xpuas..haha..

** oh ya semalam hari jadi mak yg ke 57..
jadi mlm td kami celebrate seisi keluarga..
oleh karana cable kamera xbawak..
next time aku update ngn gambar2 nye sekali eh..
k bye.. selamat beraya semua...

Wednesday, September 16, 2009

:: Da nak raya da ::

tinggal beberapa hari je la gi nak raya..
pasti ada yang da mula bercuti..
aku mcm biasa.. keje lagik..
sabtu baru balik kg..


nak nye time tu semua keje da siap la..
naknye gantung langsir..
cukup la tak rajin..
hahha


buat kawan2 yang da packing barang nak balik kg tu,
pastikan lampu, air , letrik semua tutup..
nnt terkejut lak next month nye bill tinggi melambung..
bil tinggi xper jgn jadi benda xelok sudah..

hati2 memandu...
semoga selamat sampai ke destinasi..
Selamat Hari Raya AidilFitri..
Maaf Zahir dan Batin..


** maaf andai ada keterlanjuran kata yang bisa mengguriskan perasaan kalian sepanjang wujudnya blog nih....
(eh aku ke yg taip nih, hampir xpercaya.. tp yakin la wahai kalian..ungkapan yang ikhlas dr tulus hati lagi murni.. :) )

Friday, September 11, 2009

:: xtvt waktu senggang ::

Hari ni aku keje malam..
malam yg kedua..hasil membuta siang td,
Alhamdulilllah..aku x ngantuk malam nih..
releks dok layan lagu raya..
tensi, raya ke2 da kena keje..
alamatnye berdendang la aku kat opis nih..hehe
ade sape yg offer diri nak temankan aku??haha


Pg nih, xder yg kuar sahur..
sbb ada salah sorg staff yg blanja MC'D..
Thanks Radzi.. moga bertambah2 rezeki ko..amiiin..


Lagi 8 hari kita da nak raya kan..
alhamdulillah, langsir umah semua da siap jahit..
tp.. kuih 1 hapah pon xder lagi..
igt minggu nih baru nak cari..
naknye akak2 aku kat kg tu rajin la buat kuih sebarang dua..
slalunye almond london mesti ada..hee..
sok balik blh tengok2..



baju raya aku da siap..
br nak mula jahit manik..
maklumlah, mood raya da kureng since tau kene keje..
hahaa..tp xper la..
manik ttp kene ade..
kalo xder gonjeng je rupanye..
dah la kain plain jerk..


ooppss.. hari tu aku ade cite pasal baju kawan aku yg aku jahitkan maniknye,
and ade yg nak tgk aku jahit manik tu.. tp segan la..
simple je la wahai kawan..



baju ni aku jahit double kat tangan..pastu selang kan ngn batu bulat tu..
tuan punya baju nak simple jerk..erm tu la jadinye..hee



baju nih pulak utk bahagian bawah aku jahit satu layer jerk.. atasnye pulak aku susun bertingkat sequin berbunga..jd berat pulak..hee






ni manik lukis.. baju ni sebenarnye warna pink..
xtau apsal ley tukar colour jadi gini lak..
hantam saja..yang pasti kalian nampk kan corak maniknye tu..
siapa yg tau melukis mmg mudah.. da lukis blh la jahit..hee..




ok selesai 3 pasang baju kawan aku..
siap2 trus kasik kat tuan die..
baju aku plak menanti utk dikerjakan...
tah sempat tah idak..









****










***






**





*


jeng jeng jeng....







saje je gatai nak tunjuk.. actually, ni bukan la baju raya aku..
baju nih aku buat taun lepas.. masa kawan aku kawen yg temanye warna itam..
da la kulit ni lebih kurang sama je ngn baju tuh..
pakai lak tgh hari buta.. memang la kan..
da mcm dayang senandung da aku rasa..hehe.
.
ok.. baju tu jahit manik tabur je sebenarnya..
letak sequin, batu besar2 dalam 10 bijik..
nak cantik tambah pearl skit, kristal skit mmg menarik..
berkilat sey dr jauh..
** ni la xtvt masa lapang aku,
selain dapat wat duit skit2..
hehee..
title entry ni xboleh blah.. da melalut2 da nih..

Sunday, September 06, 2009

:: Selamat Hari Jadi Abah ::

~ HaPpY biRtHdAy To YoU ~
abah saya
JohaRi BiN rAsIkAn
menyambut ulang tahun kelahirannya
Ke - 74 pada hari ni 06/09/2009

Semoga abah dipanjang kan usia, dimurahkan rezeki dan sihat sentiasa..

Terima Kasih atas segala pengorbanan yang telah abah lakukan utk kami adik beradik..

i love u la Abah..

hujung tahun kita gi bercuti lagik yer.. wink*wink*

** kek ihsan dr pok cik google..x bli kek pon sbb hari nih aku keje..
xsabar nak balik kg this week,
hadiah sudah dibeli..haha..

Wednesday, September 02, 2009

Banyak kerja

Lately ni rasa mcm busy sgt..
Bukan busy kerana hal kawen..
sebaliknye,
aku amik upah jahit manik kat baju kawan2..
ade la br siap 2 pasang..
da selamat pd tuan punya baju pon..


Ada 3 pasang lagi menunggu..
hee..bersiap sedia la..
tuan punya baju nak pakai raya nnt..
Baju drpd anak buah aku pon ade..
cuma minta lukiskan corak dibaju je..
xper 2 mudah je..
aku cuma lukis..dia yg jahit manik..
* sherin, ko doa je la aku sempat siapkan baju ko tu..hehe


Jangan xcaye skang nih aku menjual lak kat opis nih..
amik tempahan untuk kuih raya..
bukan banyak mana pon..
1 jenis je... hehehe.... ceeett.. gaya mcm banyak jenis je..
POPIA SIMPUL..
jadi la kan..
ok gak aku rasa..
cik kak kat opis ni blom ade yg tempah utk raya lg..
semuanya nak cepat utk makan lepas berbuka..
hee..tq la..
sekurang2 dpt jugak sambutan..
syukur alhamdulillah..


Skang ni pon aku kerap berulang ke Damansara,
umah anak buah aku, tolong dia sattlekan tempahan2 tu..
Gigih tol ko Nida..mananye nak wat kuih yang org order berpuluh2 kilo tu ,
menjahit manik berpuluh2 pasang, masak, jaga anak, jaga laki..
huhu.. tabik spring kat ko.. releks je ko settlekan semua tuh.. kalo aku, da rabun da.. hehe
(kami anak beranak sempoi, ko aku je.. rasa depan org tua baru la aku terasa diri nih mak cik org..haa..)


sok nak balik kg..
nak jahit langsir lak..
terbengkalai da kat umah tuh..
thanks 2 my mum and my sister tolong guntingkan kain langsir tuh..

** tetiba rasa nak makan rendang ikan tongkol la..
sedapnye...
(ngendeng kat mak la, minta dia buatkan..huu..)

Thursday, August 20, 2009

:: tukar tempat lagik ::

Alhamdulillah..
Pagi td ada morning talk..dpt berita terbaru..
Aku akan bertugas kat menara semula
rasa syukur sgt..
pasni xder la jauh aku nak menapak...
maybe berkat ramadhan da dkt nih..

Wednesday, August 12, 2009

:: proses DIY Bunga DIP bermula ::


Rasa lama sgt xupdate blog...lately ni busy sgt2..
smpai xsempat nak pk pasal persiapan kawen..
Rasanya aku da ptt mulakan sesuatu..
rs mcm xlama je tahun depan tu...
dan ini lak xtvt nye..
aku da mula DIY bunga dip.. cuba2 je buat..
insyaAllah kalo menjadi teruskan je..
memandangkan aku xtau lagik tema warna kawen nnt,
jd aku buat bunga DIP utk majlis khatam Al Quran..
Tema da tentula warna putih kan..
jadi utk bunga aku buat warna putih transparent, dan daun warna hijau..

bunga main buat je jenis tuh.. nak buat bentuk bunga ros bagai,
aku xtau.. buat mana yg mampu janji menarik ok..hehe
dlm xnmpk bunga nye..nmpk dawai je..

ni utk bunga tengah tu.. bukan kedekut ok..
tp sbb baru belajar, haruslah sedikit dulu kan..



jeng..jeng..jeng...
da siap 1,.. bangga seh.. mana xnye,
xsangka boleh wat sendri sungguh pon comot2 lagik..


dari 1 bertambah jadi 2..
dan.....

ha... akhirnye siap 10 batang...
kan bangga tu.. kembang kempis idungg....
hehehee
( tak menahan, trus letak kat pahar tu.. giless...)
** skrg masa dipenuhi dengan buat rangka bunga dip je..
ape nak jadi la..

Thursday, July 23, 2009

:: Perlukan Bantuan ::

Berminat nak DIY bekas telur yg dibuat dr kertas surat khabar..
arituh penah buat ..

tp tah ape2 jdnye.. nak tunjuk kat cni pon malu..

jadi, dengan rendah hati,

saya minta bantuan kawan2 yg tau..


Tuesday, July 14, 2009

:: aku pening ::

Pejam celik2 da sebulan lebih aku jd tunangan org..
rasanya da ptt wat persediaan skit2 utk majlis besar..
tp tah la..masih blom ada mood..
xtau nak mula dr mana..serabut da kepala nih..

warna tema , masih xconfirm lagi.. jd mcm mana nak buat..
ah..aku terlalu amik remeh hal ni..sok da dekat baru cbuk.. (aku da mula garu kepala)


Bunga Pahar aku igt nak DIY je.. kata nak budget kan..
sebenarnye aku cukup berminat ngn bunga pahar DIP..
kalo bli mahal..aku survey sekuntum kat sayang you cecah RM6 sekuntum..
jd aku kene ikhtiar utk wat bunga tu dulu.. xbanyak..
cukup utk pamer di pelamin sahaja..
nak wat utk semua tetamu, sungguh aku xmampu..
Walaupun aku xpenah buat.. tp aku nak blajar jugak..
( sangat memerlukan bantuan di kala ini )

nota DIP aku da dpt dr honey.. thanks banyak2 ye honey..

Sekarang , aku da mula jenguk2 ke link wedding2 nih..
Da kena survey dr sekarang supaya esok x kelam kabut..
Tempoh setahun tu xlama mana kan..

Fotographer aku masih lagi mencari.x banyak yg aku survey..
jd xcnfm lagi mahu gunakan khidmat siapa.. masalah bg aku sbb aku ada saudara yang buat khidmat Fotographer.. nak amik org lain kang, tkt ada yg bermasam muka.. jd aku abaikan dulu..hahaha..

Baju nikah da selesai..cuma tggu utk diserahkan pd mak cik aku utk jahit.. akan ke Jakel utk mencari kain ela..Risau akan terjatuh hati pd kain lain.. aduh xmenjadi la edisi berjimat aku..

Baju Sanding & Pelamin sudah confirm akan gunakan baju yg ada di Butik mak cik aku.. Aku yakin mak cik akan buat yg terbaik utk aku..hahaha..jgn perasan ye ieja.. Utk Baju sanding aku xdecide lg nak guna colour apa.. baju pon xdesign lagik.. itu aku serahkan pd mereka yg lebih arif..

Kursus Kawen.. yang ni penting.. tp aku x pergi pon lagi..nak kawen ke x ni ieja oiii??

Hantaran tak pasti lagi nak bagi atau pon tidak.. sbb dulu masa bertunang kami da hantar sekali gus semuanya.. insyaAllah ada rezeki lebih mungkin ada peruntukan utk ini.. dan ....... sekiranya ada, semuanya aku akan gubah sendri..

Kad Kawen akan di tempah.. utk VIP mungkin aku akan DIY lagik.. hehe.. teringin nak wat sendri.. ini akan diselesaikan biler da confirm tarikh.. skang nan ado.. semuanye golap..xtau bilo den kawen..

**Buat masa ini itu je yg baru aku terfikir.. jika ada pertambahan , akan diupdate kemudian ye kawan2..aku pening saat ini..

Saturday, July 04, 2009

:: Dia yang paling berharga.. ::

Kali nih lupakan pasal entry kawen..
ade benda yg aku nak share ngn rakan maya ku ini..

Last week aku aku cuti 2 hari.. so aku balik kg.. 2 xtvt rutin..
cuti je mmg aku balik kg.. asal balik kg je mesti time aku cuti..haha
hui cik kak ..kata nak bercerita.. ok..ok..

kisahnye waktu aku nak balik kl..
seperti biasa abah akan hantar aku ke stesen bas..
waktu tu hujan lebat sgt.. mungkin hujan rahmat sbb da lama xhujan..
smpai je stesen bas, aku trus amik tket and trus naik bas....
abah seperti biasa akan tggu smpai bas aku jalan..
tgk luar ujan lebat sgt.. driver bas da naik, tp bas masih xjalan..

tetiba aku terpandang anak ngn bapa ni naik basikal dalam hujan lebat tu..
si anak mengayuh di depan,
si bapa membonceng dibelakang smbil memayung si anak..
ikutkan, si anak bukan la kecil lg..
da besar da.. aku rasa lingkungan 20an..
si bapa pula, aku tgk agak berumur jugak..
kurus je.. smbl pluk beg anak die..
maybe ikhtiar die moga bag anak die xbasah..
dalam keadaan hujan lebat, angin yg kuat..
aku tgk, bersungguh2 anak dia mengayuh smpai stesen bas tu..
Ya Allah.. sungguh aku ckp, mmg aku sedeh time tuh..
trus aku terpandang abah aku..
abah aku pon sdg menoleh ke arah mereka..

Da sampai kat stesen bas.. si anak trus amik tket..
pastu pergi semula pada si bapa..
mengusap kepala bapa die, cium pipi kanan, kiri, dahi..
walaupun die tau ramai yg menyaksikan drama tuh..
yang paling aku xsangka.. die nanges.. :(
at last rupanye die naik 1 bas ngn aku...
seyes.. aku sedey .. xsangka aku smpai kl dengan mata yg bengkak..
teringat segala pengorbanan mak abah aku..

moral :

* sape sangka, masih ada lagi anak lelaki yg buat mcm tu kat mak bapak..
mungkin ada.. tp ssh nak jumpa..

* penggorbanan mak bapak yang tiada tandingan..
sanggup lakukan apa saje demi anak..

Sunday, June 28, 2009

:: nak pilih tarikh kawen mmg ssh ke??::

Ape punya title la..
tp tu la yg mengganggu aku skang nih..
Tarikh Kawen masih xtetap lagik..
usahkan tarikh.. bulan pon aku xdpt nak cnfmkan..
Kawan2 kat opis ramai jugak yg kawen next year..
kalo blh aku nak gi la dorg ni kawen..
ade yg bulan 3 , 5 , 6 and 8..
kalo da same mcm mana pulak nak pegi kan..
tu la masalahnye..
utk majlis sendri aku xdpt lagi tarikh yg sesuai...
xper la..kalo terpaksa, bersanding pd hari yg sama la kita wahai kawan...
skang ni rasa malas nak pk.. boleh buat rambut gugur nih...
hahaha..

Monday, June 22, 2009

:: Hujung Minggu ::

Hari sabtu hari tu family saya dtg kl..
saje nak jalan2 katanye..sambil hantar gmbar tunang saya hari tu..
jdi sabtu pas balik keje, saya trus gi ampang jumpa family saya..
Ahad kitorg kuar jalan2..
Oleh kerana abg ipar dapat offer bilik kat The Zone,
apa lagi.. trus lepak KLCC...
Kebetulan abg keje area ctu..jadi kami kumpul reramai..
lepak2 kat taman..
Yang mana ada anak kene la jaga anak masing2 kan..
jd utk org yg mcm saya nih..lepak je la..macam nih..hee

amik gambar sendri sbb xder org nak layan kan..

Pastu da selesai bdk tu main2, akak saya nak bli hp lak.. trus gi Pertama Compleks.. alang2 da smpai sane, sy mmg xlarat nak redah org ramai2 tu.. Kebetulan mak ngn kak long saya xlarat jugak nak jalan2 dalam tuh..Jadi , sy amik kesempatan gi kedai mak cik saya D'risik Boutique kat tingkat 2..nak tau ape saya nmpk?? nah.. baju ms saya tunang ari tuh mak cik saya da kasi patung die lak pakai..

hari tuh mak cik saya sediakan 2 baju utk saya,
tp utk pink lembut tuh die xsempat siapkan manik..jadi saya pakai yg pink pekat tu..
ok jugak kan..

Saje snap gmbar cincin tunang ngn cincin risik hari tuh..
sangat xjelas kan.. maap ye

ni terjadi kerana saya xpuas posing ngn bunga nih masa majlis saya hari tuh..
En tunang saya kat belakang tu hanya boleh tgk jerk..hee


yeah..posing lagik..berlatar belakangkan baju pengantin..

dan lagik.. ok..blh balik da..haha
**sedey sbb xdapat jumpa en sham,(fotographer sy hari tuh)
saya mau kan gambar saya ngn en tunang and family kami..
sudah xsabar mau tgk itu gmbar..hehe